Autsblogi - arkea ensiapukouluttajan silmin

Blogikuva Hanna Blogikuva Kaisa

Blogin kirjoittajina toimivat Auts-Tuotteen omistajayrittäjät Hanna ja Kaisa. Molemmilla on jo vuosien kokemus ensiavun kouluttamisesta.

 
 

Vilkaisu olan taakse vuodenvaihteessa, katse tiukasti tulevaisuudessa

Yrittäjätaivalta on nyt takana 10 vuotta ja ikää 50+. Tiedä sitten kummasta seikasta johtuu, mutta olen viimeisen vuoden aikana yllättänyt itseni usein miettimästä elettyä elämää ja miten tähän on tultu. Jos joku olisi 15 tai vaikkapa 10 vuotta sitten osannut ennustaa tämän, en olisi ihan heti ennustusta uskonut!

Selkeä hätäilmoitusohje voi pelastaa ihmishengen!

Onko sinun työpaikallasi hätäilmoitusohje sijaintitietoineen näkyvällä paikalla? 

Voiko virtuaalitodellisuus auttaa oppimaan turvallisuutta?

Ensiapukoulutuksessa harjoitellaan ja opitaan taitoja, joita toivottavasti ei oikeasti tarvita. Jos joudut oikeasti käyttämään näitä taitoja, se tarkoittaa, että on tapahtunut jotain ikävää - vakava sairauskohtaus tai tapaturma.

Kolarin jälkeen

Selaillessani Facebookin uutisvirtaa silmiini osui hätäkeskuksen päivitys. Siinä oli tärkeä muistutus autoilijoille: Älä aja ohi! Kuvassa oli henkilöauto katollaan ojassa, tien vieressä. Mieleeni palasi oma kokemukseni liikenneonnettomuustilanteesta, johon osuin paikalle ensimmäisten ohikulkijoiden joukossa...

Tämä ensiapukurssi opetti eniten!

Taas on vuosi vaihtumassa ja sitä juhlitaan ilotulitteiden voimalla... Lehdet pullistelevat rakettimainoksia ja silmätapaturmista varoitellaan. Paitsi tulevan vuoden juhlintaa ja odotusta, lähestyvä vuodenvaihde tarkoittaa myös menneen vuoden tapahtumien kertaamista. Olen tehnyt ensiapukouluttajan työtä pian yhdeksän vuoden ajan. Olen päässyt vierailemaan mitä erilaisimmissa työskentely-ympäristöissä, kouluttettavia ryhmiä on kertynyt jo paljon ja monenlaisia. Niin myös tänäkin vuonna.

3 vinkkiä ea-koulutuksen tilaajalle

Hei sinä, joka olet yrittäjä, työnantaja, työpaikan työsuojelusta vastaava tai muu työpaikan ensiapukoulutuksista vastaava henkilö. Tämä blogi on kirjoitettu juuri sinulle!

11 vuotta työpaikkojen ensiapukoulutuksia järjestäneenä kouluttajana olen huomannut, että kurssiviidakko voi olla tilaajalle joskus melkoinen haaste.

Tänään on maailman diabetespäivä

Tunnistatko diabeetikon matalan verensokerin oireet? Haluamme tänään, maailman diabetespäivänä omalta osaltamme välittää tietoa tästä aiheesta, josta ensiapukursseillammekin usein keskustellaan. Kerromme tapauksen, joka sattui eräälle diabeetikolle. Olkoon hänen nimensä Tarja.

Voi apua! Ei kiitos pihviveistä minun kurkkuuni!

Ilmestyikö sinunkin fb-uutisvirtaasi Ylen eilen julkaisema video, jossa lääkäri näyttää kansalaisille, miten tulee toimia tukehtumistilanteessa? Pyydämme, älä jaa julkaisua eteenpäin!

Kortti vai taidot - mitä ensiapukoulutuksesta halutaan?

Ensiapukortti on todistus suoritetusta ensiapukoulutuksesta. Suomessa SPR:n ensiapukortit ovat haluttua ”valuuttaa” niin työ-, opiskelu- kuin harrastusmarkkinoillakin. Kun halutaan varmistaa työpaikan, harrastustoiminnan tai vaikka yleisötapahtuman ensiapuvalmius, useimmiten edellytetään, että paikalta löytyy riittävä määrä voimassaolevan SPR:n ensiapukortin haltijoita. Oletuksena on, että kortin suorittanut henkilö omaa riittävät ensiaputaidot, jos vakava sairauskohtaus tai tapaturma yllättää. Ja näinhän sen pitää ollakin. Mutta takaako kortti takataskussa oikeasti sen, että kortin haltija osaa antaa ensiapua? Mietitäänpä…

Onks pakko puhaltaa?

Ensiapukurssilla on elvytysharjoitukset alkamassa. Kouluttaja on käynyt läpi perusasiat teoriassa sekä demonstroinut painelu-puhalluselvytyksen. Niin se vaan on, että elvytystaito on käytännön taito, jota ei opi katselemalla, vaan harjoittelemalla. Kouluttaja kehoittaakin osallistujia aloittamaan harjoitukset ja sitten se tulee. Yksi ensiapukurssien eniten kysytyistä kysymyksistä: "Onks pakko puhaltaa?"
^