Asiaa kaatumistapaturmista

Onpas liukasta! Toivottavasti en kaadu...
 
Suomalaiset kaatuvat vuosittain lähes 390 000 kertaa. Noin joka toinen kerta pitää hakeutua lääkärin hoitoon. Jos tämä luku jaetaan tasan vuoden jokaiselle päivälle, se tarkoittaa että tänäänkin 535 ihmistä hakeutuu päivystykseen kaatumistapaturman seurauksena.
Talven liukkailla yön yli sairaalahoitoon joutuu vuosittain yli 5000 henkilöä. Pienten haavojen ja ruhjeiden lisäksi kaatumiset aiheuttavat runsaasti vakavia vammoja, kuten murtumia, nivelten sijoiltaanmenoja sekä pään vammoja. Näistä voi loukkaantuneelle seurata pitkäaikaista haittaa ja pahimmillaan ovat hengenvaarallisia. Yli 65-vuotiaiden kohdalla kaatuminen on yleisin tapaturmaisen kuoleman syy.
 
Kuka kaatuu ja missä? Työikäiset aikuiset kaatuvat kaikissa ikäryhmissä lähes yhtä paljon. Yleisimmin kaadutaan kotona tai kodin pihassa. Noin 20 % kaatumisista sattuu yleisillä liikennealueilla, kuten jalkakäytävillä tai parkkipaikoilla. Ikääntymisen myötä kaatumisriski kasvaa huomattavasti ja ikäihmisille kaatumisesta aiheutuvat vammat ovat yleensä paljon vakavampia kuin nuoremmille. Olemme lukujen lähteenä käyttäneen THL:n julkaisuja.
 
MeltingIce
 
Ennaltaehkäisy on parasta ensiapua! Tiedon puutteesta ei välttämättä ole kyse, vaan arjen kiireen keskellä sekä omasta, että läheisten turvallisuudesta huolehtiminen voi vain unohtua. Riskit tiedostetaan vasta, kun ensimmäinen vahinko osuu omalle kohdalle.
 
Haluaisimmekin haastaa kaikki mukaan tekemään pienen riskikartoituksen oman läheisen ikäihmisen kotona:
- Onko käyttöesineet käden ulottuvilla, jotta ei tarvitse kiivetä jakkaralle?
- Onko asunnossa ja pihapiirissä hyvä valaistus?
- Onko pihamaan hiekoituksesta huolehdittu?
- Onko liukastumisvaaraa aiheuttavat matot poistettu tai vaihdettu liukumattomiin?
- Onko kodissa tarvittavat turva- ja apuvälineet? (kaiteet, liukuesteet, korokkeet esim sängyn jaloissa ja WC-istuimessa, suihkutuoli, kävelyn apuvälineet, turvapuhelin, jne...)
 
Kun ympäristön turvallisuudesta on varmistuttu, kannattaa suunnata katse vielä henkilön omaan fyysiseen toimintakykyyn:
- Tehdäänkö tasapaino-  ja lihaskuntoharjoittelua säännöllisesti?
- Saako läheinen riittävästi ja monipuolista ravintoa ja nesteitä?
- Näkeekö ja kuuleeko läheinen ympäristönsä hyvin?
- Onko läheisellä kaatumiselle altistavia perussairauksia ja saako hän niihin hyvää hoitoa?
- Onnistuuko lääkehoito itsenäisesti ja seurataanko sen turvallista toteutumista säännölliseti?
 
Joskus vahinko voi tapahtua, vaikka ennaltaehkäisystäkin olisi huolehdittu. Yksi vakava seuraus ikäihmisen kaatumisesta on lonkkamurtuma. Suomessa hoidetaan noin 7000 lonkkamurtumaa vuosittain. Lonkkamurtumien riskitekijöitä ovat mm korkea ikä, D-vitamiinin puutos, runsas alkoholin käyttö, tupakointi, muistisairaus, osteoporoosi ja muut luuston kestävyyttä heikentävät sairaudet.
 
Lonkkasuojaimien käyttö henkilöillä, joilla on suurentunut riski murtumiin, on osoittautunut varsin tehokkaaksi vakavien murtumien ennaltaehkäisykeinoksi kaatumistapaturmien yhteydessä. Lonkkasuojaimissa on hevosenkengän muotoinen suoja. Kaaduttaessa lonkkaluun pää jää sen keskelle suojaan, iskun voiman kohdistuessa pehmeään suojainosaan. Auts-Tuotteella on valikoimissaan Safehip lonkkasuojia 3 eri mallia. Perinteiset lonkkasuojahousut, Inko-malli inkontinenssista (virtsankarkailusta) kärsivälle sekä Active selkätuellinen lonkkasuojainvyö. Lisätietoa tuotteista Autshop-verkkokaupassamme.
Active lonkkasuoja

^