Millainen on hyvä auton ensiapulaukku?

Niin moni tarjoaa vain pelkkiä kuoria…. Niin laulussa sanotaan. Mutta valitettavasti tämä pitää joskus paikkansa ensiapuvälineiden kohdalla. Osaatko sinä miettiä, millaiset seikat tekevät ensiapulaukusta hyvän? No, annamme pari vinkkiä ihan ilmaiseksi. Hae vaikka oma ensiapulaukkusi esiin ja mieti sen sisältöä ja käyttökelpoisuutta seuraavien kysymysten avulla.


1.       Missä tilanteissa ensiapuvälineitä tarvitaan? No hätätilanteissa tietysti. Kuvittele vaikkapa tilanne, jossa loukkaantuneella on runsaasti verta vuotava vamma jalassaan. Avaa oma laukkusi. Avautuuko laukku kokonaan auki?  Ovatko välineet helposti löydettävissä ja nopeasti käyttöön otettavissa? Jos ovat, hyvä! Mutta jos sen sijaan joudut kovasti kaivelemaan, etsimään ja lukemaan pakkausten vieraskielisiä tekstejä ennen kuin löydät tarvittavan apuvälineen, niin ei hyvä. Loukkaantunut ehtii vuotaa kuiviin, ennen kuin olet saanut tarvittavat välineet esiin. Poista siis kaikki ”turhat” pakkausmateriaalit välineiden ympäriltä ja tutustu välineiden käyttöohjeisiin jo etukäteen. 

2.     Onko sisältö tarkoituksenmukainen? Mieti, mitä ovat mahdolliset tapaturmatilanteet, joissa saatat tarvita välineitäsi. Ja vastaako sisältö tarpeitasi. Esimerkiksi auton ensiapulaukku, sitä tarvitaan todennäköisesti tien päällä. Olet auttamassa onnettomuuden uhria ja hätäkeskus kertoo, että apua tulee n 15-20 min kuluttua. Huolehdi, että loukkaantunut pysyy lämpimänä. Löytyykö ensiapulaukustasi asianmukainen lämpöpeite? Se on muuten yksi tärkeimmistä auton ensiapuvälineistä, koska Suomessa on useimmiten kylmä! Kankainen avaruuslakana on paras. Voit hyödyntää sitä myös loukkaantuneen siirrossa, koska se kestää ihmisen painon verran nostamista. Muoviset lämpöpeitteet ovat myös hyviä, mutta soveltuvat vain lämpimänä pitämiseen. Löysitkö lämpöpeitteen oman autosi ensiapulaukusta?

3.       Ovatko välineet käyttökelpoisia? Esimerkkinä jälleen auton ensiapulaukku. Kesällä auton seisoessa auringon paisteessa parkkipaikalla sisälämpötila saattaa nousta todella korkeaksi. Toisaalta talvipakkasella auton välineet jäätyvät. Lämpötilojen suuri vaihtelu sekä kosteus vaikuttavat ensiapuvälineiden kuntoon. Pakkauksista löytyvät parasta ennen-päivämäärät eivät siis välttämättä kerro välineiden käyttökunnosta yhtään mitään. Ennemmin sinun kannattaakin kiinnittää huomiota välineiden yleiskuntoon. Hypistele ja pidä välineitä käsissäsi. Tuntuvatko ja näyttävätkö ne vielä käyttökelpoisilta. Taannoin ensiapukoulutuksen yhteydessä eräs kurssilainen oli tarkastanut oman ensiapulaukkunsa. Yllätys oli suuri, kun hän totesi sisällön olevan homeessa! Nopeimmin huonoon kuntoon käyvät laastarit ja teipit, joiden liimapinnat kuivuvat. Hanki vanhentuneiden / pilalle menneiden välineiden tilalle uudet!

Tarkista ensiapuvälineidesi sisältö ja kunto säännöllisin väliajoin. Huolehdi käytön jälkeen täydennyksistä. Uutta pakkausta ostaessasi kiinnitä kuorien sijaan enemmän  huomiota sisältöön, sen tarkoituksenmukaisuuteen ja helppokäyttöisyyteen. Toivottavasti säästyt vahingoilta, etkä tarvitse hankkimaasi ensiapulaukkua. Mutta hyvä varautuminen kannattaa, sillä hätätilanteessa välineillä on väliä!
 
P.S. Ai mistä niitä hyviä laukkuja saa? No meiltä tietysti:
www.auts.fi/autshop

20160427 131108
 
 

^