Onko sinun autossasi jo pelastuskortti?

Ai mikä se on?
Pelastuskortti on yksinkertainen, A4-kokoinen pohjapiirros sinun autostasi, johon on värisymboleilla merkitty pelastustyön näkökulmasta kriittiset kohdat. (Artikkelin lopussa kuva erään automallin pelastuskortista)
 
Miksi minun autossani pitäisi olla pelastuskortti?
Jos sinulla on käytössäsi 2000-luvulla valmistettu auto, siinä on turvatekniikkaa. Mitä uudemmasta autosta on kyse, sitä enemmän siitä löytyy erilaisia turvavarusteita. Auton korissa saattaa olla erikoislujaa metallia kriittisissä kohdissa, jotta törmäystilanteessa matkustamo ei painuisi niin helposti kasaan, vaan suojaisi sisällä olevaa ihmistä. Onnettomuustilanteessa eri puolilta ohjaamoa laukeava turvatyynyt suojaavat matkustajia ensi-iskuilta. Turvavyön esikiristin pitää henkilön tiukasti penkissä kiinni. Mm näiden turvavarusteiden ansiosta selviämme lievemmillä vammoilla ja hengissä sellaisessakin onnettomuudessa, jossa 20 vuotta vanhassa autossa ihminen saisi vakavia ja jopa kuolemaan johtavia vammoja. Parhaimmillaan onnettomuuden jälkeen voimme jopa avata itse oven ja nousta omatoimisesti autosta ulos.
 
Uusillakin autoilla joudutaan silti onnettomuuksiin, joissa ihminen on autossa puristuksissa tai jumissa ja auto pitää leikata auki. Ennen pelastustyön aloittamista pelastustyöntekijän pitää selvittää, missä kyseisessä automallissa on erikoislujaa metallia, räjähtäviä turvatyynypanoksia, sähköä, polttoainetta, jne... Näin varmistetaan, ettei pelastustyön aikana pääse tapahtumaan lisäonnettomuuksia. Monilla pelastuslaitoksilla onkin käytössään sähköinen järjestelmä, josta löytyy näyttölaitteeseen  nopeasti selkeä kaavakuva onnettomuusauton rakenteista. Kaikilla pelastuslaitoksilla tai yksköillä ei kuitenkaan ole tällaista järjestelmää käytössään. Kun kolaripaikalle ensimmäisenä ennättävä yksikkö on tällainen, on kolariautosta löytyvä paperille tulostettu pelastuskortti yksinkertainen hengenpelastaja!
 
Mistä saan pelastuskortin omaan autooni?
Voit tulostaa pelastuskortin itse ja aivan ilmaiseksi internetistä, autovalmistajien sivuilta. Linkit eri autovalmistajien pelastuskorttisivuille löytyy osoitteesta www.rescuesheet.info. Huom! Tarvitset väritulostimen, koska pelastuskortissa on värisymbolit. Sinun tarvitsee tietää autosi merkki, malli sekä valmistusvuosi. Näiden tietojen avulla löydät oman autosi pelastuskortin. Lisäksi saatetaan vaatia ripaus kärsivällisyyttä, osalla autovalmistajista sivustot ovat... no ei niin selkeät!
 
Mihin sijoitan pelastuskortin autossani?
Pelastuskortti tulee kaikissa autoissa säilyttää taiteltuna kuljettajan aurinkolipassa. Liimaa lisäksi auton tuulilasiin tarra, joka kertoo pelastustyöntekijälle, että autosta löytyy pelastuskortti. Tarroja saa veloituksetta Autoliiton toimipisteistä, K1-katsastusasemilta sekä myös Auts-Tuotteen toimipisteistä Huittisista ja Veikkolasta.
 
Mitä muuta autossani olisi hyvä olla onnettomuuksien varalta?
No ainakin varoituskolmio, huomioliivit kaikille matkustajille, turvavyöleikkuri ainakin kuljettajan käden ulottuvilla, toimiva taskulamppu ja ensiapupakkaus. Muista tarkistaa taskulampun toimivuus sekä ensiapulaukun sisältö säännöllisesti. Vinkkejä ensiapulukun tarkastamiseen löydät edellisestä artikkelistamme. Varmista myös, ettei matkustamotilassa ole irtotavaraa, joka törmäystilanteessa voisi aiheuttaa vaaraa matkustajille. Näillä vinkeillä haluamme toivotella kaikille turvallisia kilometrejä!

 

 
Pelastuskortti
 
 
 

^