Onks pakko puhaltaa?

Ensiapukurssilla on elvytysharjoitukset alkamassa. Kouluttaja on käynyt läpi perusasiat teoriassa sekä demonstroinut painelu-puhalluselvytyksen. Niin se vaan on, että elvytystaito on käytännön taito, jota ei opi katselemalla, vaan harjoittelemalla. Kouluttaja kehoittaakin osallistujia aloittamaan harjoitukset ja sitten se tulee. Yksi ensiapukurssien eniten kysytyistä kysymyksistä: "Onks pakko puhaltaa?"
Suora lainaus eräältä kurssilta: "Mä en v***u ainakaan ala pussaamaan, jos joku narkkari on vetäny överit ja korisee jossain steissillä! Mä oon kerran nähny, ku yks tyyppi delas kadulle. Silla oli p**kat housussa ja yrjöö naamalla. Hyi v***u! No, tämä oli hänen karski tapansa esittää asia, joka tuntuu mietityttävän ihmisiä kurssi toisensa jälkeen. Pitääkö oma suu laittaa tosiaan vieraan ihmisen suuta vasten? Entä jos en pysty? Voinko saada jonkun taudin? Mitä jos...? Kysymysten lista puhalluselvytykseen liittyen tuntuu olevan loputon. Moni tuntuu ajattelevan, että jos elvytystilanne osuisi omalle kohdalle, se tapahtuisi kadulla, asemalla, ostarilla tai muulla julkisella paikalla. Mielikuvassa elvytetään itselle tuntematonta henkilöä ja se ajatus tuntuu pelottavalta, vastenmieliseltä, ehkä ahdistavaltakin. Ehkä soittaisin vain apua paikalle... Ehkä uskaltaisin aloittaa paineluelvytyksen... Mutta onks pakko puhaltaa?
 

Ei tietenkään ole pakko. Mutta ensiapukouluttajana kerron näille empiville kurssilaisille seuraavia faktoja mietittäväksi:

1. Suomessa pysähtyy vuosittain n 3000 - 3500 sydäntä sairaaloiden ulkopuolella. 2/3 sydänkohtauksista tapahtuu kodeissa, 1/3 työpaikoilla tai julkisissa tiloissa. Useimmiten elvyttäjä tuntee elvytettävän henkilön. Valitettavasti elvytystaitoa tarvitaan siis todennäköisemmin kotona kuin aseman vessassa.

 

2. Kun sydän pysähtyy, aivot alkavat vaurioitua hapenpuutteen vuoksi 4-6 minuutin kuluttua, ellei elvytystä ole aloitettu. Paineluelvytyksellä saadaan aikaan pientä verenkiertoa, jolla toimitetaan aivoille veressä olevaa happea. Painamalla sydäntä siis ostetaan elvytettävälle aikaa. Elvytystutkimusten mukaan verenkierrossa oleva happi riittää n 5 minuutin ajaksi, kun elvyttäjä antaa pelkkää paineluelvytystä. Tämä riittää silloin, kun tapahtumapaikalta löytyy defibrillaattori ja ensimmäinen sähköisku päästään antamaan sydämelle 5 minuutin sisällä elvytyksen aloittamisesta. Jos taas elvyttäjä osaa paineluelvytyksen lisäksi antaa puhalluselvytystä laadukkaasti, saadaan lisäaikaa jopa 10 - 15 min. Nämä ovat arvokkaita minuutteja silloin, kun defibrillaattori ei ole käytettävissä tapahtumapaikalla (esimerkiksi kotona) ja odotellaan hätäkeskuksen lähettämää ensivasteyksikköä suorittamaan defibrillaatio.

 

3. Suurin osa Suomessa tapahtuvista elvytystilanteista johtuu sydänkohtauksesta, mutta ei kaikki. Jos elvytetäänkin vedestä pelastettua henkilöä tai lasta, syy on harvemmin sydänperäinen. Hukkunut tai lapsi on useimmiten eloton pysähtyneen hengityksen vuoksi. Hengityksen pysähtyessä ihminen menettää tajuntansa hapen puutteen vuoksi ja lopulta myös sydämen toiminta alkaa hiipua. Elvytyksen lähtötilanne on siis se, että verenkierrossa ei ole happea. Onko nyt pelkästä paineluelvytyksestä hyötyä? Ei ole. On siis äärettömän tärkeää, että esimerkiksi lasta elvytettäessä ensiavun antaja osaa antaa myös puhalluselvytystä. Ja parhaiten puhallukset oppii harjoittelemalla niitä ensiapukurssilla!

 

Elvytystilanteessa on tärkeintä, että tilanteen nähnyt henkilö osaa soittaa nopeasti 112 ja hätäkeskuksen ohjeiden mukaan antaa ensiapua parhaan kykynsä mukaan. Pahin "virhe" olisi siis olla tekemättä mitään ja odottaa, että ensihoitajat aloittavat elvytyksen. Silloin on valitettavasti useimmiten mielekkään selviämisen mahdollisuudet jo menetetty. Pelkästä tehokkaasta sydämen painelusta on jo suuri apu. Sillä jo kaksin-kolminkertaistetaan mahdollisuus selviytyä. Eli jos ensiavun antaja ei osaa tai halua puhaltaa, niin ei ole pakko. Pääasia, että tekee jotain! Edellä kertomieni faktojen jälkeen pyydän kurssilaisia kuitenkin miettimään: entä jos joudutkin joskus antamaan ensiapua läheisellesi, hukkuneelle henkilölle tai lapselle, niin haluatko jättää puhaltamatta? Minun mielestä sitä kannattaa ainakin harjoitella ensiapukurssilla.

 

Desire lips

 

Lopuksi: Elvytystutkimuksiin pohjautuvat elvytyssuositukset päivitettiin Euroopassa lokakuussa 2015, Suomessa helmikuussa 2016. Viimeisin elvytyssuositus on, että kouluttamaton maallikko ohjeisestaan hätäkeskuksen toimesta antamaan pelkkää tauotonta paineluelvytystä sydänpysähdystilanteessa. Elvytyskoulutuksen saanut maallikko ohjeistetaan antamaan painelu-puhalluselvytystä suhteessa 30 painelua, 2 puhallusta. Molemmissa tapauksissa pyritään myös mahdollisimman varhaiseen defibrillaatioon, mikäli defibrillaattori löytyy tapahtumapaikalta.

 

 


^