Punkkiasiaa

Haluamme muistuttaa, että punkit ovat jälleen heräämässä talven jälkeen!
 
Punkit, nuo heinikoiden pikku otukset ovat aktiivisia, kun maaperän lämpötila nousee yli + 5°C. Tämä tarkoittaa, että huhti-toukokuusta aina loka-marraskuuhun asti luonnossa liikkujien sekä lemmikin omistajien on hyvä pitää silmänsä auki. Punkit viihtyvät aluskasvillisuuden joukossa, heinikoissa ja pensaikoissa, sopivissa kosteusolosuhteissa.
Luonnossa se ei juuri koskaan kiipeä yli metrin korkeuteen. Eli vanhasta uskomuksesta poiketen ei tarvitse pelätä, että punkki putoaa niskaan puusta, esimerkiksi lepikoissa. Alueilla, joilla tiedetään esiintyvän punkkeja, kannattaa pitää pitkähihaista paitaa ja pitkiä housuja punkin tarttumisen ehkäisemiseksi. Hanki kotiin punkkipihdit punkin tarttumisen varalle.
 
Punkit voivat puremansa välityksellä tartuttaa myös ihmiseen tarttuvia tauteja. Suomessa pureman seurauksen voi sairastua lähinnä Lymen borrelioosiin tai puutiaisaivokuumeeseen. Näiden lisäksi on muutamia harvinaisempia tartuntoja myös tavattu. Myös lemmikkikissa tai -koira voi saada punkista borrelioositartunnan.
 
Borrelioosin tarttumisriskiin vaikuttaa ratkaisevasti punkin kiinnityymisajan pituus. Tartuntariski jää pieneksi, jos punkin huomaa nopeasti ja sen saa poistettua ihosta ensimmäisen vuorokauden aikana kiinnittymisestä. Eli heinikossa ulkoilun jälkeen kannattaa tehdä huolellinen punkkitarkastus päästä varpaisiin viimeistään illalla. Punkki voi vaeltaa iholla ylättävän huomaamattomasti ja se hakeutuu mielellään taivealueille tai karvoituksen sekaan. 
 
Puutaisaivokuumetta (l. Kumlingen tauti) esiintyy punkeissa vain tietyillä riskialueilla. Tiedotusvälineet ovat onneksi julkaisseet vuosittain karttoja, missä puutaisaivokuumeen aiheuttavaa virusta on tavattu. THL:n (terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen) riskialuekartta löytyy täältä. Puutiaisaivokuume on virusperäinen tauti, eli valitettavasti parantavaa lääkehoitoa siihen ei ole saatavilla. Tartunnan voi ennaltaehkäistä punkkirokotteen avulla. Riskialueella asuville henkilöille suositellaankin puutiaisaivokuummelta suojaavan punkkirokotten hankkimista. Lisätietoa rokotteesta löydät täältä.
 
Miten toimia, kun punkki on tarttunut ihoon?
 
-    Älä joudu paniikkiin!
-    Poista punkki ihosta mekaanisesti, eli älä käytä poistamiseen mitään kemikaaleja tai rasvaa.
-    Tartu pinseteillä tai punkkipihdeillä punkkiin tukevasti, mahdollisimman läheltä ihoa.
-    Vedä punkki ulos ihosta huolellisesti. Tarkista lopuksi, että myös punkin pää tuli mukana. Paras tapa hävittää punkki on polttaminen.
-    Puhdista iho desinfiointiainella.
- Tarkkaile puremakohtaa 3 viikon ajan päivittäin. Rengasmainen tai tasavärisenä laajeneva ihottuma purema-alueella on merkki borrelioositartunnasta. Ihottumaa ilmetessä hakeudu lääkäriin, tartunta voidaan tässä vaiheessa hoitaa antibioottikuurilla. Seuranta tulee tehdä, vaikka henkilö olisi saanut punkkirokotteen! Rokote ei suojaa borrelioositartunnalta.
 
Auts-Tuotteen tuotevalikoimasta löytyy punkkipihdit, jotka kannattaa hankkia kotiin ja vapaa-ajan asunnolle tartunnan varalle. Myös koiranomistajan ensiapulaukku sisältää nämä laadukkaat punkkipihdit. Hanki omasi myymälästämme tai tilaa Autshop-verkkokaupastamme.
 
Punkkivaara
 
Artikkelin laatija on terveydenhoitaja, ensiavun ja terveystiedon kouluttaja Kaisa Telilä.
Lähteenä on käytetty mm. THL:n sekä reumaliiton  Punkki.net -sivustojen artikkeleita. 
 

^