Tunnistatko kemikaalien uudet varoitusmerkit?

Kemikaalien haitoista varoittavat merkinnät ovat muuttuneet. Kemikaalien pakkauksiin liitettäviä varoitusetikettejä on uusittu siirtymäaikojen kuluessa. Varoitusmerkkien uusiminen liittyy EU:n lainsäädännön uudistamiseen. CLP (Classifisation, Labelling and Packaging of Chemicals)-asetuksen mukaan aineet on pitänyt merkitä uusilla puna-musta-valkoisilla merkeillä 1.12.2010 lähtien, mutta seosten osalta siirtymäaikaa on ollut 1.6.2015 asti. 
 
Kesäkuun alusta lähtien tämä muutos siis alkaa koskettaa enenevässä määrin myös kotitalouksia, koska useimmat kuluttajille myytävistä kemikaaleista ovat juurikin seoksia. Kodeissa tulisikin opetella tunnistamaan uudet, kemikaalien vaaroista kertovat merkinnät. Uusiin merkintöihin siirtymisessä kaupoilla on kahden vuoden siirtymäaika, jolloin hyllyssä voi olla näkyvillä rinnakkain vanhoja oranssi-mustia merkintöjä uusien puna-musta-valkoisten merkintöjen kanssa. Alla kuvat uusista merkeistä. Lisätietoa aiheesta löytyy mm. kemikaalineuvonnan ja TUKES:n nettisivuilta.
 
Opettele tunnistamaan uudet merkit ja tutustu vaarallisten / haitallisten aineiden käyttö- ja säilytysohjeisiin huolellaKäytä tarvittaessa henkilösuojaimia ja huolehdi riittävästä tuuletuksesta. Säilytä kemikaalit aina niiden alkuperäisissä pakkauksissa, älä esimerkiksi kaada pesuainetta limupulloon! Varaudu myös vahinkoihin ennalta: tallenna myrkytystietokeskuksen puhelinnumero kännykkääsi: 09 471 977 (palvelee 24 / 7 ). Hanki kotiisi Carbomix© -lääkehiilijauhetta apteekista. Huolehdi, että silmänhuuhteluvälineet ovat helposti saatavilla.
Kemikaalit2
Kemikaalit3
 
Kemikaalit4
Kemikaalit5
 
 

^