Voi apua! Ei kiitos pihviveistä minun kurkkuuni!

Ilmestyikö sinunkin fb-uutisvirtaasi Ylen eilen julkaisema video, jossa lääkäri näyttää kansalaisille, miten tulee toimia tukehtumistilanteessa? Pyydämme, älä jaa julkaisua eteenpäin!

Olimme iloisia, että valtakunnallinen uutissivusto nosti esiin erittäin tärkeän asian. Tukehtumistapaturma voi yllättää meistä kenet tahansa ja silloin on tärkeä osata toimia nopeasti ja oikein. Videon 47 ensimmäistä sekuntia olikin hyvää asiaa! Tunnista hätätilanne ja lyö napakasti tukehtumassa olevaa henkilöä lapaluiden väliin. Ellei 5 kovaa iskua auta, hälytä lisäapua paikalle numerosta 112! Tee Heimlichin ote, eli nykäise tukehtumassa olevaa henkilöä rivakasti ylävatsalta. Toista tarvittaessa. Voi kunpa Ylen video olisi katkaistu tähän… Tästä eteenpäin ohjeet olivatkin aimo harppaus pieleen, metsään ja männikköön. Tätä ohjeistusta noudattamalla henkilö ei ehkä menehdy tukehtumalla, mutta todennäköisesti suureen verenvuotoon kylläkin…

Jos edellä mainitut keinot eivät saa tukosta irtoamaan hengitysteistä (onneksi useimmiten saavat), niin aika nopeasti tukehtumassa oleva henkilö menettää tajuntansa hapenpuutteen vuoksi. Hän ei reagoi ympäristön ärsykkeisiin eikä hengitä, eli hän on eloton ja nyt pitäisi aloittaa elvytys mahdollisimman nopeasti. Vuonna 2016 tiedetään, että jos elottoman henkilön kohdalla ensiavun antaja käyttää aikaansa johonkin muuhun askarteluun, kuin elvyttämiseen, mielekkään selviämisen mahdollisuudet hupenevat todella nopeasti! Ylen asiantuntijana käyttämä korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri on varmasti pätevä ammatissaan, mutta ensiaputiedot hänellä valitettavasti eivät ole ajan tasalla. Kirurgiset toimenpiteet eivät missään nimessä kuulu maallikkoensiapuun, vaan ne tulee jättää lääkärille!

Jos joku vielä epäröi, niin laitamme oheen linkin vuonna 2015 julkaistuihin ensiapusuosituksiin, jotka perustuvat siis tutkimustietoon sekä kansainvälisten ensihoitoalan ammattilaisten yhteiseen näkemykseen siitä, miten tulee antaa ensiapua hätätilanteessa. Sivulta 93 löytyy suositukset tukehtumassa olevan henkilön auttamiseksi. Eipä mainita pihviveitsikirurgisia toimenpiteitä missään! Suosittelemme lämpimästi Timo Lahille sekä Ylen toimittajille osallistumista ensiapukurssille, jossa perehdytään maallikoille suunnattuihin ensiapuohjeisiin.

Vierasesine hengitysteissä, jos hätätilanne yllättää:

1. Lyö napakasti kämmenellä lapaluiden väliin ja komenna yskimään, toista tarvittaessa 5 kertaa

IMG 3598 W

2. Jos lyönnit eivät auttaneet, hälytä lisäapua numerosta 112.
3. Tee Heimlichin ote: Nykäise kahden nyrkin otteella ylävatsalta. Toista tarvittaessa 5 kertaa.
(Suurin osa tukehtumistilanteista ratkeaa tässä vaiheessa. Henkilö, jolle on tehty Heimlichin ote tulee toimittaa lääkärin tarkastukseen.)

IMG 3611 W

4. Tee vuorotellen 5 iskua selkään ja 5 Heimlichin otetta
5. Jos autettava menettää tajuntansa, aloita elvytys hätäkeskuksen ohjeen mukaan


5 2 W

 

 


^