Diabetes ja ensiapu. STOP! Ei hunajaa tajuttomalle

Hunaja

Diabetes ja ensiapu. STOP! Ei hunajaa tajuttomalle

Diabetes ja ensiapu. Voiko alhaisen verensokerin vuoksi tajuttomaksi menneelle diabeetikolle antaa ensiavuksi hunajaa? Vastaus on ei ja perustelujakin on useampia. Tämä on yksi keskustelunaihe, joka nousee toistuvasti esiin ensiapukoulutuksissa. Moni diabetesta sairastavan läheinen on nimittäin saanut tämän ohjeen ja hämmennys on suuri, kun ensiapukurssilla opetetaankin toisin. Kokosimme tähän artikkeliin perustelut, joista 1 on aivan uunituoreeseen tutkimustulokseen perustuvaa tietoa ja monelle terveydenhuollon ammattilaisellekin uutta.

Posken limakalvoille sivelty hunaja EI nosta verensokeria

Tällä viikolla Diabetesliitto uutisoi asiaa tutkineesta norjalaisesta tutkimuksesta. Oslon yliopistollisessa sairaalassa tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että hunajan siveleminen posken limakalvoille EI nosta verensokeria eikä kudossokeria 15 minuutin seurantajakson aikana. Glukoosin imeytyminen verenkiertoon tapahtuu nimittäin ohutsuolessa. Diabeetikon tulisi siis olla hereillä ja kyetä itse nielaisemaan sokeripitoista ruokaa tai juomaa, jotta tilanne korjaantuisi.

Aikaisemmin 1 tyypin diabeetikoiden läheisille on neuvottu hunajan sivelyä varovaisesti tajuttoman suuhun. Tämä ohje on kuitenkin perustunut lähinnä olettamuksiin. Jos diabetesta sairastava henkilö menettää tajuntansa alhaisen verensokeripitoisuuden vuoksi, tilanne saattaa joskus korjaantua spontaanisti. Hätätilanteessa elimistön oma stressireaktio vapauttaa nimittäin maksan varastoimaa sokeria verenkiertoon.

Varomaton toiminta voi aiheuttaa tukehtumisen vaaran

Diabetesta sairastava henkilö saattaa menettää tajuntansa hypoglykemian eli alhaisen verensokerin vuoksi. Tämä tilanne on aina hengenvaarallinen. Tajuttoman henkilön lihakset veltostuvat ja nielun alueella tämä johtaa helposti hengitystien tukkeutumiseen. Tajuntansa menettänyt diabeetikko on siis välittömässä tukehtumisen vaarassa. Hän ei myöskään pysty nielaisemaan, jos suuhun laitetaan jotakin esimerkiksi ensiavun antajan toimesta. Varomaton hunajan annostelu saattaa siis pahimmillaan johtaa tukehtumiseen. Tästä syystä hunajan tai sokerigeelin sivelyä ei ole aikaisemminkaan opetettu ensiapukoulutuksissa diabeetikon auttamistoimenpiteeksi.

Hunaja saattaa aiheuttaa vakavan allergisen reaktion

Henkilö, joka on tajuton, ei pysty kertomaan auttajalleen esimerkiksi allergioistaan. Vaikka ensiavun antajalla olisi siis ns turvallinen tekniikka hallussa ja hän osaisi varovasti sivellä hunajaa limakalvoille aiheuttamatta tukehtumisen vaaraa, niin vakava allerginen reaktio saattaa yllättää. Anafylaktinen sokki voi hetkessä aiheuttaa hengitysteiden turpoamisen ja vaarallisen yleisreaktion elimistössä. Jos et siis tiedä henkilön mahdollisista allergioista, älä koskaan anna suuhun mitään. Hunaja on yksi yleinen vakavien allergiaoireiden aiheuttajista.

Diabetes ja ensiapu

Miten sitten voi auttaa diabeetikkoa, joka on menettänyt tajuntansa, eikä reagoi?

  • Soita 112
  • Käännä tajuton kylkiasentoon
  • Huolehdi, että hengitystie on avoin. Eli käännä päätä taaksepäin niin, että leuka nousee irti rinnasta.
  • Peittele ja pidä tajuton lämpimänä
  • Seuraa hengitystä siihen asti, kunnes ammattiauttajat saapuvat paikalle

Jos olet diabeetikon läheinen, saatat osata seuraavan auttamistoimenpiteen.

Anna tajuttomalle glukagonia, joka voi olla pistos lihakseen (Glucagen®) tai nenäsumute (Baqsimi®). Glukagoni on insuliinin vastavaikuttaja ja ainoa keino nostaa vaarallisen alas laskenut verensokeri. Kyseessä on siis reseptilääke, joka diabeetikolla olisi hyvä olla aina vakavien tilanteiden varalle mukanaan. Huom! Jos et ole diabeetikon läheinen, etkä ole opetellut glukagonin käyttöä, ÄLÄ KOSKAAN pistä mitään, vaikka löytäisitkin lääkettä diabeetikon hallusta, vaan soita 112 ja toimi edellä kuvatulla tavalla.

Kiitos, kun luit. Tätä tärkeää tietoa saa mielellään jakaa eteenpäin, jotta vanhentunutta, jopa virheellistä tietoa ei enää jatkossa neuvottaisi diabeetikoille, heidän läheisilleen tai muillekaan ensiavusta kiinnostuneille.

Teksti: Kaisa Telilä, th, ETK, Auts-Tuote Oy

Ensiapukurssilla opit tärkeimmät hengen pelastavat ensiaputoimenpiteet. Jos haluat tilata kurssin ryhmälle, vaikkapa työpaikallesi tai harrasteporukalle, niin täältä löydät kurssivalikoimamme.