Hengityssuojaimet ja COVID-19 tartuntojen ennaltaehkäisy

Viime päivinä sähköpostiin on kilahtanut useampikin hengityssuojainmainos. Sosiaalisen median uutisvirrassa vilahtelee ilmoituksia, joissa osa myy ja osa haluaa ostaa hengitysmaskeja. Näppärille tee-se-itse -näpertäjille jaetaan vinkkejä, miten kasvomaskin voi valmistaa itse vaikkapa pölypussista tai vanhasta lakanasta. Huoli sairastumisesta ja epidemian leviämisestä on todellinen. Miten voin suojautua itse ja miten voin suojata lähimmäisiäni tältä uudelta, ihmishenkiä uhkaavalta virukselta? Tietoa etsitään ja sitä löydetään monesta lähteestä. Kokosin tähän artikkeliin tietoa aiheesta yhdestä paikasta luettavaksi.

Suojaako suu-nenäsuojus, hengityssuojain tai itsetehty kasvomaski koronavirustartunnalta?

Ennaltaehkäisy alkaa siitä, että tiedostaa, miten koronavirus tarttuu. THL:n mukaan se tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö aivastaa tai yskii. Virus saattaa tarttua myös kosketuksen kautta pinnoilta, joille on päätynyt sairastuneen henkilön hengitystie-eritettä. Toistaiseksi esimerkiksi tavaroiden ja elintarvikkeiden välityksellä ei ole todettu tapahtuvan tartuntoja.

Tehokkaimmiksi suojautumiskeinoiksi tartuntaa vastaan on todettu huolellisesta käsihygieniasta huolehtiminen, oikean yskimistekniikan noudattaminen sekä sosiaalisten kontaktien välttäminen.

Kertakäyttöiset, suojausluokitukseltaan riittävät hengityssuojaimet saattavat kyllä myös suojata käyttäjäänsä tartunnoilta, koska ne suojaavat pisaroilta. Hengityssuojaimet, suu-nenäsuojukset ja erilaiset kasvomaskit estävät suun ja nenän koskettelun esimerkiksi pesemättömillä käsillä ja saattavat myös sitä kautta vähentää tartunnan riskiä. Kertakäyttöinen suu-nenäsuojus ja itse tehty kankainen kasvomaski eivät siis ensisijaisesti suojaa käyttäjäänsä koronavirukselta. Ne voivat kuitenkin vähentää yskimisen ja aivastelun aiheuttamaa pisaroiden leviämistä ja siten suojata muita.

MUTTA sekä suu-nenäsuojuksista, maskeista että varsinaisista hengityssuojaimista on hyötyä vain, jos niitä käytetään oikein.

Kuka hyötyy hengityssuojaimen käytöstä?

THL suosittelee suojainten käyttöä terveydenhuollon ammattihenkilöille ja koronavirusinfektioon sairastuneiden henkilöiden lähikontakteille, kuten samassa taloudessa asuville. Muut henkilöt, kuten asiakaspalvelua tekevät työntekijät tai matkailijat eivät todennäköisesti hyödy suojainten käytöstä. THL:n mukaan ei ole näyttöä, että suu-nenäsuojuksen laaja käyttö estäisi tartuntoja väestössä.

Toisaalta, ei hengityssuojaimen käytöstä ole haittaakaan JOS osaa käyttää suojainta oikein, eikä unohda muita COVID19-taudin ennaltaehkäisyn periaatteita. Älä siis tuomitse henkilöä, joka haluaa käyttää suojainta itsensä tai läheistensä suojaamisessa.  Mutta toisaalta älä myöskään tuputa kertakäyttöisen hengityssuojaimen tai kotitekoisen kasvomaskin käyttöä kenellekään. Suojaimien virheellinen käyttö voi antaa virheellisen turvallisuudentunteen ja jopa lisätä tartuntariskiä. Lisäksi mm huono yleiskunto, sydän- ja verisuonitaudit ja korkea ikä aiheuttavat sen, että suojainta ei välttämättä jaksa käyttää tai terveysongelmat saattavat jopa pahentua.

Näin käytät suu-nenäsuojusta, hengityssuojainta ja kasvomaskia oikein

Olipa kyseessä kertakäyttöinen hengityssuojain, suu-nenäsuojus tai itse tehty kankainen kasvomaski, kannattaa käyttäjän perehtyä sen oikeaan käyttöön, jotta käytöstä olisi hyötyä tartuntojen ennaltaehkäisyssä. Suu-nenäsuojukset ja kasvomaskit suojaavat ympärillä olevia henkilöitä, hengityssuojaimet käyttäjäänsä. Suojan tulee olla aina henkilökohtainen, sopivan kokoinen ja se on vaihdettava usein. Kostunut suojain tai maski läpäisee mikrobeja kuivaa helpommin. Huolellinen käsihygienia korostuu suojaimen vaihdon yhteydessä. Hengityssuojaimen käyttö yksinään ei siis suojaa tartunnoilta, jos käsihygieniasta ei huolehdita.

  • Pese kädet ennen puhtaan suojaimen pukemista.
  • Jos käytössäsi on hengityksensuojain, jonka tehtävä on suojata käyttäjäänsä hengitysilman epäpuhtauksilta, puetaan valmistajan ohjeiden (ohjeet pakkauksessa) mukaan siten, että se on tiiviisti vasten kasvoja. Tiiviys tulee testata pukemisen jälkeen.
  • Älä koskettele suojainta, kun se on ylläsi. Jos kosket suojaimen pintaan käytön aikana, pese tai desinfioi tämän jälkeen heti kätesi.
  • Riisu suojain ottamalla kiinni pään takana olevista kiinnitysnauhoista ja laita kertakäyttöinen suojain heti muovipussiin ja roskiin, kankainen kasvomaski pesuun (90°).
  • Pese tai desinfioi kätesi suojaimen poistamisen jälkeen.

Voiko hengityssuojaimen käytöstä olla haittaa?

Jos hengityssuojaimen tai kasvomaskin käytössä ei noudateta edellä mainittuja ohjeita, ne saattavat pahimmassa tapauksessa toimia virusten levittäjinä. Jos esimerkiksi suu-nenäsuojusta puetaan päälle ja riisutaan kaulalle edestakaisin, voi suojuksen ulkopinnasta tai käsistä joutua epäpuhtauksia suojaimen sisäpuolelle ja sitä myöden hengityselimiin. Jos kankaista kasvomaskia ei pestä käyttökertojen välissä, saattaa likaisesta kankaasta tulla virusten levittäjä. Käytännössä siis etäisyys 1-2 metriä toisiin ihmisiin ja huolellinen käsihygienia ovat edelleen huomattavasti tärkeämpiä suojautumiskeinoja, kuin huolimaton hengityssuojaimen käyttö.

Käsitteet suu-nenäsuojus, hengityssuojain ja itsetehty kasvomaski ja nimitysten oikea käyttö

Suu-nenäsuojukset sekä hengityssuojaimet ovat kertakäyttöisiä, henkilösuojaukseen tarkoitettuja tuotteita.  Jotta suu-nenäsuojusta tai hengityssuojainta voi Suomessa myydä näillä nimikkeillä, tuotteiden tulee täyttää henkilösuojainasetuksen (EU 2016/4255) ja lääkinnällisten laitteiden asetuksen (EU 2017/745) vaatimukset, joilla niiden suojaavuus ja käytön turvallisuus voidaan todentaa. Suojuksia ja suojaimia on erilaisia riippuen suojautumisen tason vaatimuksista sekä siitä, halutaanko suojata käyttäjää vai ympärillä olevia ihmisiä. Voit halutessasi tutustua erilaisten suojusten ja suojaimien ominaisuuksiin, käyttötarkoituksiin ja luokituksiin tarkemmin esimerkiksi THL:n sivuilla.

Myyntiin valmistetuista, itse tehdyistä, kankaisista kasvomaskeista ei tule markkinoinnissa käyttää harhaanjohtavaa nimitystä suu-nenäsuojus tai hengityssuojain.

Jos haluat valmistaa itsellesi tai läheisellesi maskin, tee maski ohuesta kankaasta, joka kestää pesun 90°:ssa. Esimerkiksi lakanakangas on hyvä materiaali. Käytä useampi kerros kangasta. Varmista, että jaksat hengittää hyvin maski yllä. Liian tiivis maski voi aiheuttaa lisääntyneen hengitysvastuksen vuoksi hengitysvaikeuksia sekä myös hengitysilman hiilidioksidin määrän nousemista liian korkeaksi.

Jos taas haluat valmistaa tai maahantuoda kasvomaskeja tai hengityssuojaimia myyntiin, suosittelemme tutustumaan huolellisesti alaa ohjaavaan lainsäädäntöön sekä viranomaisten ohjeisiin. Linkkejä ja hyödyllisiä puhelinnumeroita löydät kootusti mm tästä Työterveyslaitoksen julkaisemasta artikkelista.

Teksti: Kaisa Telilä, th, ETK, Auts-Tuote Oy

Haluatko tilata Auts uutiskirjeen sähköpostiisi? Uutiskirjeemme (2 – 4 kirjettä / vuosi) saat tietoa alan ajankohtaisista asioista, tuotteistamme sekä avoimista ensiapukoulutuksistamme.

Koronavirustilanteen vaikutuksista ensiapukoulutuksiimme voit lukea täältä.

Haku

Ilmoittaudu mukaan