Valitse oikea ensiapukurssi työpaikallesi

ensiapukurssi työpaikalle

Onko oikea ensiapukoulutus sinun työpaikallesi Hätäensiapu 4 h vai 8 h, Ensiapu 1 vai Ensiapu 2? Mitä eroa näillä on? Mitä laki vaatii? Entää korvaako KELA?  Kurssiviidakko voi hämmentää koulutuksen tilaajaa. Kirjoitin tämän artikkelin, jotta sinä osaisit valita oikean kurssin työpaikallesi.

Vältä yleinen virhe ensiapukurssin tilausvaiheessa

Tein vuosia ensiapukouluttajan töitä alihankkijana, eli kurssin oli asiakasyritykselle myynyt joku muu. Myyjä myi, ostaja osti ja sitten minä menin kouluttamaan. Ikävää oli, jos tilausvaiheessa ei oltu ymmärretty, millainen kurssi työpaikalle olisi tarvittu.  Tässä pieni yksinkertaistettu esimerkki, miten työpaikan ensiapukoulutuksen järjestelyt joskus etenivät:

Asiakas (usein HR tai työsuojelupäällikkö): Tarvitsisimme ensiapukoulutuksen työpaikalle. Saisimmeko tarjouksen Hätäensiapu 4 h -kurssista?

Kurssimyyjä: Toki, kas tässä.

Asiakas: Kiitos, varaamme siis kurssin ensi perjantaiksi.

Kurssimyyjä: Selvä, kouluttaja tulee paikalle silloin.

Viikon kuluttua…

Kouluttaja: Hei, tervetuloa hätäensiapukurssille!

Osallistujat: Mitä? Eikö tämä olekaan Ensiapu 1? Tarvitsemme sellaisen todistuksen työmaalle.

Kouluttaja: Ei… teille oli tilattu hätäensiapukoulutus. Harmi, että asia tuli ilmi vasta tässä vaiheessa…

Edellisessä esimerkissä asiakas ei tiennyt, minkä tasoisen ensiapukoulutuksen työntekijät tarvitsevat. Kurssimyyjä ei auttanut asiakasta oikean kurssin valinnassa. Ensiapukouluttaja ei enää kurssilla voinut vaikuttaa kurssitilaukseen, vaan toteutti tilatun kurssin ja otti vastaan ikävän palautteen. Osallistujat olivat pettyneitä, kun kurssi ei vastannutkaan heidän odotuksiaan ja tarpeitaan. HR ja asiakasyritys joutuivat aloittamaan kurssin järjestelyt uudelleen. Ainoa tyytyväinen taisi lopulta olla kurssimyyjä, joka oli saanut tehtyä helpot kaupat…

Pätevä ensiapukouluttaja auttaa oikean ensiapukurssin valinnassa

Työpaikan ensiapukoulutusten yli- tai alimitoittaminen ei ole järkevää. Oikeanlaisen ensiapukurssin suunnittelu lähtee työtapaturmariskien kartoittamisesta ja työpaikan turvallisuussuunnitelmasta. Pitää myös olla selvillä mitä työturvallisuuslaki edellyttää ja mitä ovat työpaikkojen ensiapukoulutuksia koskevat viranomaissuositukset (työsuojeluhallinto ja KELA). Moni palvelualan yritys joutuu työturvallisuuden lisäksi huomioimaan myös asiakkaiden turvallisuuden näkökulman. Nämä kaikki ovat meille tuttuja juttuja. Yrityksemme koulutusmyynnistä vastaavat henkilöt ovat paitsi ensiapukouluttajia, myös terveydenhoitajia ja toisella on lisäksi pitkä työkokemus työterveyshuollosta. Kun aloitimme toimintamme lähes 10 vuotta sitten, oli periaatteemme alusta asti selvä: autamme asiakasta valitsemaan oikean kurssin jo tilausvaiheessa.

Toimistot, myymälät, ravintolat ja muut vähäisen tapaturmariskin työpaikat

Usein työpaikoilla, joiden toimintaan ei liity erityisiä tapaturmariskejä ajatellaan, että ensiapukoulutukset eivät välttämättä kosketa heitä. ”Ei meillä tapahdu mitään, paperiviiltoja korkeintaan.” -tyyppinen ajattelu ei valitettavasti pidä paikkaansa. Vakava sairauskohtaus, esimerkiksi sydänpysähdys voi tapahtua missä tahansa ja milloin tahansa. Siksi kaikilla työpaikoilla vähimmäisvaatimuksena onkin, että työvuorossa ja työkohteessa on aina riittävä määrä elvytystaitoisia työntekijöitä. Eli turvalliseksikin koetuissa työympäristöissä tarvitaan vähintään hätäensiapukoulutuksen suorittaneita työntekijöitä. Jos henkilöillä ei ole aikaisempaa ensiapukoulutusta, suosittelemme joko 6 tai 8 h mittaista hätäensiapukurssia. Jos työpaikan edellisestä ensiapukurssista on kulunut aikaa enintään 3 vuotta, kertauskoulutukseksi riittää usein 4 h mittainen hätäensiavun kertauskoulutus.

Rakennusala, logistiikka, teollisuus ja muut ilmeisen tapaturmavaaran työympäristöt

Kun työntekijät tekevät fyysisesti raskaista työtehtäviä, käyttävät erilaisia työkoneita työssään tai joutuvat esimerkiksi työskentelemään korkealla, liittyy työhön jo ilmeisiä tapaturmavaaroja. Nyt ensiapuvalmiuden ylläpitämiseksi työntekijöiden olisi hyvä elvytystaidon lisäksi hallita muitakin ensiaputaitoja. Samoin asiakasturvallisuuden takaamiseksi esimerkiksi liikunnan ohjaajilla tai tapahtumajärjestäjillä saattaa olla tarpeen hallita murtumien, venähdysten tai silmävammojen ensiapu. Eli työpaikalla tarvitaan Ensiapu 1 -tasoinen koulutus, jossa hätäensiavun lisäksi käydään kattavasti läpi tavallisimpien tapaturmien ensiapua ja myös tapaturmien ennaltaehkäisyä.

Vinkki kuljetusalan työpaikoille: ammattiautoilijat tarvitsevat ensiapukoulutuksen lisäksi ammattipätevyyden jatkokoulutusta eli niin sanottuja “direktiivipäiviä”. Ensiapu 1 -kurssista on mahdollista saada 2 ammattipätevyyden jatkokoulutuspäivää. Trafi-päivien tarpeesta on tärkeää muistaa mainita jo kurssitilausvaiheessa, jotta ehdimme hoitaa tarvittavat ennakkoilmoitukset viranomaisille.

Merenkulku, kaivostoiminta, eräoppaat ja muut erityisen riskialttiit työpaikat

Joskus työhön tai työskentely-ympäristöön voi liittyä aivan erityisiä tapaturmariskejä. Esimerkiksi vesillä on hukkumisen vaara, kaivoksessa sortumavaara tai myrskytuhojen raivaustyössä puristumisen vaara. Joskus työtä tehdään niin syrjäisessä paikassa, että ammattiavun saaminen tapahtumapaikalle on mahdotonta tai ainakin erityisen haastavaa ja aikaa vievää. Tällaisilla työpaikoilla tapaturman tai sairauskohtauksen sattuessa pitää ensiavun antajan tulla toimeen omin avuin tavallista pidempään. Silloin työntekijöille suositellaan Ensiapu 1 lisäksi Ensiapu 2 -jatkokoulutusta, jossa osallistujat saavat enemmän harjoitusta hätäensiapuun ja lisäksi taitoja auttaa vakavasti loukkaantunutta henkilöä.

Toivottavasti tästä artikkelista oli apua sinulle, joka huolehdit oman työpaikkasi ensiapuvalmiudesta. Jokainen työpaikka on erilainen. Sinä tunnet parhaiten oman työsi ja työympäristösi. Me tunnemme ensiavun ja työpaikkojen ensiapuvalmiuteen liittyvät ratkaisut. Ota yhteyttä koulutusmyyjäämme. Suunnitellaan yhdessä juuri sinun työpaikallesi sopiva ensiapukoulutus -ensiapukurssi joka ylittää odotukset!

Teksti: Kaisa Telilä, th, ETK, Auts-Tuote Oy (16.8.2021)

Haku

Ilmoittaudu mukaan