Apua, haava! Tarvitsenko jäykkäkouristusrokotteen?

THL (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) muutti rokotussuosituksiaan tänä keväänä. Halusimme nostaa tämän aiheen esiin, koska haavat ja niiden ensiapu on yksi aihe, jota käsittelemme lähes poikkeuksetta kaikissa koulutuksissamme.

Usein ensiapukursseilla meiltä kysytään myös jäykkäkouristuksesta ja tetanusrokotteen tarpeellisuudesta. Näin kesän alkaessa onkin hyvä tarkastaa, onko oma rokotesuoja kunnossa. 

Mikä on jäykkäkouristus ja mistä sen voi saada?

Jäykkäkouristus- eli tetanusbakteeri elää maaperässä ja eläinten suolistossa. Näin ollen likaisiin haavoihin liittyy jäykkäkouristuksen vaara. Jäykkäkouristus on nimensä veroinen, hengenvaarallinen infektiotauti. Tetanusbakteeri erittää hermomyrkkyä elimistöön ja aiheuttaa tartunnan saaneessa voimakkaita kouristuksia. Erityisen suuri tartunnan vaara liittyy

– likaisiin haavoihin, joissa on maaperää tai eläinten ulosteita

– haavoihin ja palovammoihin, jotka vaativat leikkaushoitoa

– haavoihin, jotka ovat syntyneet ihmisen tai eläimen puremasta

– pistohaavoihin, jotka syntyvät esimerkiksi naulaan astumisen seurauksena

– avomurtumiin ja

– syviin paleltumavammoihin

Tarvitsenko tetanus-rokotteen?

Jäykkäkouristussuoja on tarpeellinen kaikille. Vaikka ympärillämme on rokotettuja ihmisiä, tämä ns “laumasuoja” ei suojaa tartunnalta, koska tauti ei tartu ihmisestä toiseen. Rokotesuojaa on syytä ylläpitää myös siksi, että THL:n mukaan 1/3 tartunnan saaneista ei edes muista saaneensa haavaa, jonka kautta tartunta on tapahtunut.

Tetanus- eli jäykkäkouristusrokote kuuluu meidän suomalaisten perusrokotuksiin. Olemme saaneet rokotteen lapsena neuvolassa ja koulussa. Armeijan käyneet ovat saattaneet saada tehosteen jäykkäkouristusta vastaan puolustusvoimien toimesta. Osalla työterveyshuolto on saattanut huolehtia tarpeellisista rokotuksista. Aikuisiällä annetaan useimmiten dT-rokote, joka suojaa myös kurkkumädältä. Näitä aikuisiällä annettuja tehosteita ei kuitenkaan ole välttämättä kukaan meille “automaattisesti” muistutellut tai tarjonnut, vaan rokotesuojasta huolehtiminen on meidän omalla vastuulla.

Aikaisemmin tehosterokotus suositeltiin otettavaksi aina 10 vuoden välein. Maaliskuussa 2018  THL kuitenkin muutti tätä ohjeistusta. Tehosterokotteet ohjeistetaan nyt annettaviksi kansalaisille 45 ja 65 vuoden iässä. Alle 65 vuotiaat siis tarvitsevat tehosteen jatkossa  vain 20 vuoden välein, yli 65 vuotiaat 10 vuoden välein.

Mikäli saat likaisen haavan, joka hoidetaan lääkärin vastaanotolla, arvioidaan tehosterokotteen tarpeellisuus tässä yhteydessä aina tapauskohtaisesti. Mutta huomioithan, että valtaosa arjen haavoista hoidetaan kotona. Myös näihin haavoihin voi liittyä jäykkäkouristuksen riski. Muista siis tarkastaa, onko oma rokotesuojasi kunnossa!

Teksti: Kaisa Telilä, th, ETK, Auts-Tuote Oy

Haku

Ilmoittaudu mukaan