Koronavirustilanteen vaikutukset ensiapukoulutuksiin

Hätäensiapukoulutus

Koronavirustilanteen vaikutukset ensiapukoulutuksiin

Kokosimme tähän artikkeliin tietoa, mitkä ovat koronavirustilanteen vaikutukset ensiapukoulutuksiin. Poikkeuksellinen tilanne Suomessa koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi vaikuttaa myös meidän koulutuksiimme. Noudatamme kulloinkin voimassa olevia terveysviranomaisten antamia suosituksia ja seuraamme tilanteen kehittymistä aktiivisesti. (Artikkelia päivitetty 13.1.2021)

Voinko osallistua ensiapukoulutukseen?

Jos olet terve, etkä ole esimerkiksi matkustamisen vuoksi karanteenissa, voit osallistua ensiapukurssille. Jos olet sairaana tai tunnet lieviäkin flunssaoireita on parempi, että jäät kotiin.

Työnantajani on kieltänyt osallistumisen kokouksiin ja koulutuksiin. Miten toimin ennalta sovitun ensiapukoulutuksen suhteen?

Jokainen työntekijä noudattaa omalta työnantajaltaan tulevia ohjeita. Jos tällaisesta syystä olet estynyt osallistumaan koulutukseemme, ilmoita siitä meille välittömästi. Voimme siirtää osallistumisesi maksutta tulevaan, kunnes akuutti tartuntavaara on Suomessa ohi ja kokoontumiskiellot on työnantajasi toimesta purettu. Peruuttamattomista poissaoloista veloitamme 50 % kurssimaksusta.

Yritys, joka on tilannut meiltä lähikoulutuksena toteutettavan kurssin, voi halutessaan siirtää kurssiajankohdan myöhemmäksi. Mikäli kurssitilaus perutaan ja koulutuksen alkuun on aikaa alle 14 vrk, veloitamme 50 % peruuntuneen kurssin hinnasta. Siirto uuteen ajankohtaan on maksuton. Siirron tai peruutuksen sijaan kurssi voidaan myös toteuttaa sovittuna ajankohtana turvallisesti etänä verkossa.

Entä tartuntojen ennaltaehkäisy lähikoulutuksissa? Koronavirustilanteen vaikutukset ensiapukoulutuksiin.

Seuraamme aktiivisesti koronavirustilannetta ja joudatamme kulloinkin voimassa olevia alueellisia viranomaissuosituksia. Koronavirustilanteen vaikutukset ensiapukoulutuksiin näkyvät meillä seuraavasti.

Ryhmäkoko määräytyy yleisötilaisuuksia koskevien kokoontumisrajoitusten mukaan. Maskisuositusten ollessa voimassa kouluttajamme käyttävät kurssilla suu-nenäsuojusta. Toivomme myös kaikkien osallistujien käyttävän suojamaskia, mikäli oma terveydentila sen sallii. Esimerkiksi 8 h koulutuspäivää varten kannattaa varata vähintään 3 – 4 puhdasta maskia mukaan.

Tilauskursseilla, jotka järjestämme pääsääntöisesti asiakkaan osoittamissa tiloissa, asiakasyritys huolehtii tilan soveltuvuudesta ensiapukoulutukseen. Koulutustilan tulee olla riittävän iso, jotta 1-2 metrin turvaetäsiyys toteutuu osallistujien välillä. Istumapaikkojen lisäksi tilassa tulee olla riittävästi puhdasta ja vapaata lattiatilaa ensiapuharjoitusten tekemiseen. Osallistujilla tulee olla mahdollisuus sujuvaan käsien pesuun ja / tai desinfiointiin koulutuksen ajan. Työterveyslaitoksen ohjeistus tilojen siivoukseen COVID-19 tartuntojen ehkäisemiseksi löytyy täältä.

Ensiapukursseillamme käytännön harjoitukset toteutetaan aina puhtaasti, mutta nyt kiinnitämme harjoitusvälineiden puhtauteen ja osallistujien henkilökohtaiseen hygieniaan erityistä huomiota. Muistutamme kurssillemme osallistuvia henkilöitä huolehtimaan hyvästä käsihygieniasta sekä oikeasta yskimistekniikasta. Katso THL:n video huolellisesta käsienpesusta täällä sekä oikeasta yskimistekniikasta täällä.

Ensiapuharjoitukset toteutamme soveltaen, ilman lähikontaktia kurssikavereihin. Osallistujat saavat kurssin ajaksi käyttöönsä henkilökohtaiset harjoitusvälineet, mm elvytysnuken ja sidostarvikkeet. Yhteiskäytössä olevat harjoitusvälineet, kuten harjoitusdefibrillaattorin puhdistamme huolellisesti jokaisen harjoittelijan välissä. Kouluttajamme ovat terveydenhuollon ammattilaisia, joille infektioiden torjunta on tuttua. On tärkeää, että osallistujat noudattavat kouluttajan antamia ohjeita, jotta harjoitukset sujuvat puhtaasti ja turvallisesti.

Voiko ensiapukoulutuksen suorittaa etänä verkossa?

Kyllä voi. Kurssi voidaan toteuttaa etänä verkkoyhteyden avulla. Osallistujat voivat tulla mukaan vuorovaikutteiseen ja osallistujia aktivoivaan webinaariin omalla tietokoneella, puhelimella tai tabletilla. SPR Hätäensiapu 4 h -kurssi on jo saatavilla täysin itsenäisesti suoritettavana verkkokurssina. Ensimmäinen oma ensiavun verkkokurssimme julkaistaan alkuvuonna 2021.

Toinen vaihtoehto on etä- ja lähiopiskelun yhdistävä yhdistelmäkoulutus, jossa osallistujat pääsevät suorittamaan ensiavun teoriaopinnot verkossa vaikka jo epidemia-aikana ja varaamme käytännön harjoitusosuuden myöhempään ajankohtaan, kun kokous- ja koulutuskielto työpaikalla on taas purettu.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä, niin suunnitellaan yhdessä, mikä toteutusvaihtoehto sopisi sinun työpaikallesi parhaiten.

Teksti: Kaisa Telilä, th, ETK, Auts-Tuote Oy