Koronavirustilanteen vaikutukset ensiapukoulutuksiimme

Hätäensiapukoulutus

Poikkeuksellinen tilanne Suomessa koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi vaikuttaa myös meidän ensiapukoulutuksiimme. Noudatamme terveysviranomaisten antamia suosituksia ja seuraamme tilanteen kehittymistä aktiivisesti. Kokosimme tähän artikkeliin tietoa, mitä sinun tulee huomioida, jos olet tulossa meidän järjestämälle ensiapukurssille.

Voinko osallistua ensiapukoulutukseen?

Jos olet terve, etkä ole palannut ulkomaanmatkalta kurssia edeltävien 14 vrk aikana, voit osallistua ensiapukurssille. Jos olet sairaana tai tunnet lieviäkin flunssaoireita on parempi, että jäät kotiin. Samoin, jos olet palannut edeltävien 14 vrk aikana ulkomailta et voi osallistua koulutukseen.

Yli 10 hengen kokoontumiset ovat kiellettyjä toistaiseksi Suomessa. Ensiapukoulutuksessa ryhmäkoko voi olla siis enintään 9 osallistujaa + kouluttaja, kunnes tämä kielto puretaan viranomaisten toimesta.

Työnantajani on kieltänyt osallistumisen kokouksiin ja koulutuksiin. Miten toimin ennalta sovitun ensiapukoulutuksen suhteen?

Jokainen työntekijä noudattaa omalta työnantajaltaan tulevia ohjeita. Jos tällaisesta syystä olet estynyt osallistumaan koulutukseemme, ilmoita siitä meille välittömästi. Voimme siirtää osallistumisesi maksutta tulevaan, kunnes akuutti tartuntavaara on Suomessa ohi ja kokoontumiskiellot on työnantajasi toimesta purettu. Peruuttamattomista poissaoloista veloitamme 50 % kurssimaksusta.

Yritys, joka on tilannut meiltä kurssin, voi halutessaan siirtää kurssiajankohdan myöhemmäksi. Mikäli kurssitilaus perutaan ja koulutuksen alkuun on aikaa alle 14 vrk, veloitamme 50 % peruuntuneen kurssin hinnasta. Siirto uuteen ajankohtaan on maksuton.

Miten tartuntariski on huomioitu ensiapukoulutuksessa?

Ensiapukursseillamme käytännön harjoitukset toteutetaan aina puhtaasti, mutta nyt kiinnitämme harjoitusvälineiden puhtauteen ja osallistujien henkilökohtaiseen hygieniaan erityistä huomiota. Muistutamme kurssillemme osallistuvia henkilöitä huolehtimaan hyvästä käsihygieniasta sekä oikeasta yskimistekniikasta. Katso THL:n video huolellisesta käsienpesusta täällä sekä oikeasta yskimistekniikasta täällä.

Elvytysharjoituksissa emme harjoittele toistaiseksi puhalluselvytystä, ainoastaan paineluelvytystä ja defibrillaattorin käyttöä. Puhdistamme harjoitusvälineet huolellisesti jokaisen harjoittelijan välissä. Myös muut käytännön harjoitukset teemme puhtaasti ja välttäen lähikontaktia kurssikavereihin ja kouluttajaan. On tärkeää, että osallistujat noudattavat kouluttajan antamia ohjeita.

Tilauskursseilla, jotka järjestämme asiakkaan osoittamissa tiloissa, asiakasyritys huolehtii ja vastaa tilojen puhtaudesta. Työterveyslaitoksen ohjeistus tilojen siivoukseen COVID-19 tartuntojen ehkäisemiseksi löytyy täältä. Toinen huomioitava asia on turvaetäisyydet. Asiakkaan tulee varata koulutustilaksi riittävän iso huone, jotta osallistujat pystyvät pitämään 2 metrin etäisyyden toinen toisiinsa sekä kouluttajaan.

Voiko ensiapukoulutuksen suorittaa etänä verkossa?

Kyllä voi. Kurssi voidaan toteuttaa etänä verkkoyhteyden avulla. Osallistujat voivat tulla mukaan webinaariin omalla tietokoneella, puhelimella tai tabletilla.

Toinen vaihtoehto on etä- ja lähiopiskelun yhdistävä yhdistelmäkoulutus. Ensiavun teoriatiedon voi suorittaa verkko-opintoina, kukin osallistuja itselleen sopivana ajankohtana. Tämä koskee kaikkia Hätäensiapu 8 h -koulutuksia sekä lisäksi Suomen Punaisen Ristin EA1 ® -koulutuksia. Yritys voikin nyt esimerkiksi tilata meiltä yhdistelmäkoulutuksen, jossa osallistujat pääsevät suorittamaan teoriaosuuden verkossa vaikka jo epidemia-aikana ja varaamme käytännön harjoitusosuuden myöhempään ajankohtaan, kun kokous- ja koulutuskielto työpaikalla on taas purettu. Kiinnostuitko? Ota yhteyttä, niin kerromme tästä yhdistelmäkoulutusmahdollisuudesta lisää.

Teksti: Kaisa Telilä, th, ETK, Auts-Tuote Oy

Kirjautuminen