Koronavirustilanteen huomioiminen ensiapukoulutuksissamme

Hätäensiapukoulutus

Koronaviruspandemia vaikuttaa myös meidän ensiapukoulutuksiimme. Noudatamme terveysviranomaisten antamia alueellisia suosituksia ja rajoituksia ja seuraamme tilanteen kehittymistä aktiivisesti. Kokosimme tähän artikkeliin vastauksia yleisimpiin kysymyksiin, jotka koskevat ensiapukoulutuksia koronapandemian aikana.

Voiko ensiapukoulutuksen suorittaa etänä verkossa?

Kyllä voi. Ensiapukurssi voidaan toteuttaa etänä Microsoft Teams -yhteydellä ja osallistujat voivat liittyä mukaan webinaariin omalla tietokoneella, puhelimella tai tabletilla.

Hätäensiapukurssin voi suorittaa myös täysin itsenäisesti verkkokurssilla. Löydät lisää tietoa tästä vaihtoehdosta täältä.

Voinko osallistua ensiavun lähikoulutukseen?

Jos olet terve, eikä sinua ole asetettu karanteeniin, voit osallistua ensiapukurssille. Jos olet sairaana, tunnet lieviäkin flunssaoireita, tiedät altistuneesi koronavirukselle tai olet karanteenissa on parempi, että jäät kotiin.

Miten tartuntariski on huomioitu ensiapuharjoituksissa?

Me emme ole halunneet tinkiä koulutustemme laadusta. Tavoitteemme on, että jokainen pääsee lähikursseillamme harjoittelemaan tärkeää elvytystaitoa käytännössä, myös koronapandemian aikana. Olemme varanneet jokaiselle osallistujalle oman, puhtaaksi desinfioidun elvytysnuken painelu-puhalluselvytyksen harjoittelua varten. Harjoittelun jälkeen nuken kertakäyttöiset keuhkot heitetään pois ja itse nukke desinfioidaan ennen seuraavaa koulutusta.

Muut ensiapuharjoitukset teemme tartuntatilanteen niin vaatiessa soveltaen ja ilman, että osallistujat joutuvat lähikontaktiin toistensa kanssa. Esimerkiksi tajuttoman ensiavun voi harjoitella kurssin jälkeen kotona sellaisen henkilön kanssa, joka muutoinkin on arjessa lähikontaktissa. Harjoittelun avuksi me lähetämme videolinkin sähköpostiin.

Sidosharjoitukset voi jokainen tehdä kurssilla itselleen. Me tarjoamme puhtaat välineet niin haavasidoksiin kuin venähdysten ja murtumien tuentaankin ja harjoitusten jälkeen käytetyt välineet heitetään pois. Vaihtoehtoisesti välineet voi ottaa kotiin mukaan, jos haluaa tehdä sidosharjoitteita kurssin jälkeen vielä omien läheistensä kanssa.

Muut harjoitusvälineet , kuten sydäniskurin puhdistamme huolellisesti jokaisen kurssin ja jokaisen harjoittelijan välissä. Kaikki kouluttajamme ovat terveydenhuollon ammattilaisia ja onkin tärkeää, että osallistujat noudattavat kouluttajan antamia ohjeita.

Mitkä viranomaissuositukset ja -rajoitukset koskevat ensiapukoulutuksia?

Ensiapukursseillamme käytännön harjoitukset on toteutettu aina puhtaasti, mutta nyt kiinnitämme harjoitusvälineiden puhtauteen ja osallistujien henkilökohtaiseen hygieniaan erityistä huomiota. Muistutamme kursseillemme osallistujia huolehtimaan hyvästä käsihygieniasta sekä oikeasta yskimistekniikasta. Katso THL:n video huolellisesta käsienpesusta täällä sekä oikeasta yskimistekniikasta täällä.

Maskisuosituksissa noudatamme voimassaolevia alueellisia viranomaissuosituksia, jotka koskevat työpaikkojen henkilöstökoulutuksia tai yleisötilaisuuksia (avoimet koulutukset).

Tilauskursseilla, jotka järjestämme asiakkaan osoittamissa tiloissa, asiakasyritys huolehtii ja vastaa tilojen puhtaudesta. Työterveyslaitoksen ohjeistus tilojen siivoukseen COVID-19 tartuntojen ehkäisemiseksi löytyy täältä. Toinen koulutustilassa huomioitava asia on turvaetäisyydet. Asiakkaan tulee varata koulutustilaksi riittävän iso huone, jotta osallistujat pystyvät pitämään 2 metrin etäisyyden toinen toisiinsa sekä kouluttajaan.

Voiko kurssitilauksen perua, jos alueellinen tartuntatilanne yllättäen pahenee ja kokoontumisrajoitukset tulevat voimaan?

Voimme sopia aina tapauskohaisesti kurssin siirtämisestä myöhäisempään ajankohtaan. Toinen vaihtoehto on, että siirtämisen sijaan muutamme lähikoulutuksen etänä pidettäväksi webinaariksi. Olemme pyrkineet olemaan joustavia, koska tartuntaketjujen pysäyttäminen on kuitenkin lopulta meidän kaikkien yhteinen asia.

Etkö löytänyt vastausta mieltäsi askarruttavaan kysymykseen? Ota yhteyttä, vastaamme mielellään.

Teksti: Kaisa Telilä, th, ETK, Auts-Tuote Oy

Kirjautuminen

Ilmoittaudu mukaan