Nyrjähdyksen ensiapu – 3 kovaa koota vai rauhaa ja rakkautta?

Nyrjähdyksen ensiapu

Nyrjähtikö nilkka? Nopeasti 3 K:n ensiapu käyttöön! Ei, vaan nykyisin se onkin vain 2 K:ta. Mitä ne K:t tarkoittavatkaan ja mikä on se K, jota ei enää suositella? Ei kun hetkinen, nykyisin liikuntavammoille pitääkin antaa rauhaa ja rakkautta PEACE & LOVE-muistisäännön mukaisesti. Ja mitä se sitten tarkoittaa käytännössä…? Näitä pohtiessa nilkkavamma ehtiikin jo mukavasti turvota, koska ensiapua ei tullut annettua ajoissa.

Ensiavun tavoitteena on ehkäistä vamma-alueen turpoamista ja siten nopeuttaa vamman paranemista. Moni muistaa nyrjähdyksen hetkellä 3 K:n ensiavun, joka on ollut aikojen saatossa pitkään ja menestyksekkäästi käytössä. Kirjaimet tulevat siis sanoista kylmä, kohoasento ja kompressio. Olen oppinut teorian (ja oman kokemuksen) kautta, että kompressio, eli vamma-alueen tasainen puristaminen on tärkein turpoamista ehkäisevä toimenpide. Vamman päälle asetettava kylmä puolestaan supistaa verisuonia vähentäen kudokseen tapahtuvaa vuotoa. Kohottamisen on uskottu alentavan verenpainetta vamma-alueella ja siten tehostavan kahden edellä mainitun k:n vaikutusta.

Suositukset muuttuvat ja K:t vähenevät

N. 10 vuotta sitten suomalaisia ensiapuohjeita laativa asiantuntijaryhmä pudotti 3 K:n ensiapuohjeesta pois kohoasennon ja ea-koulutuksissa ryhdyttiin harjoittelemaan 2 K:n ensiapua. Perusteluna oli, että kansainvälisissä tutkimuksissa ei oltu pystytty osoittamaan raajan kohottamisesta olevan mitään hyötyä ulkoisen tai sisäisen verenvuodon hillitsemisessä. Ensiapukoulutuksissa haluttiin siis ohjeistusta muuttamalla saada huomio niihin toimenpiteisiin, joilla oli osoitettu olevan hyötyä vuodon hillitsemisessä.

Samoihin aikoihin liikuntalääketieteen saralta kuului uutisia, että kylmähoidon tehosta ei ole riittävää näyttöä akuuttien liikuntavammojen hoidossa. Pitkään, tunteja ja päiviä jatketulla kylmän käytöllä todettiin olevan jopa vamman paranemista hidastavia vaikutuksia. Ensiapukouluttajana olin ymmälläni, mitä minun siis pitäisi kouluttaa liikuntavammojen ensiavuksi. Vastaus tuntui riippuvan asiantuntijasta, jolta asiaa tiedustelin.

Liikuntavammojen Peace & Love

N. 4 vuotta sitten UKK-instituutti julisti, että liikuntavammojen ensiapuohje on päivitetty. Heidän uusi ohjeensa mukaili kansainvälistä pehmytkudosvammojen ensiavun PEACE and LOVE -suositusta, josta alkuosan PEACE (Protect, Elevate, Avoid anti-inflammatories, Compression, Education) koski välitöntä ensiapua ja LOVE (Load, Optimism, Vascularization, Exercise) jatkohoitoa.

Uuden ohjeen sanottiin korvaavan vanhan KKK-ohjeen. Tosin ohjeeseen tutustuttuani totesin sen suosittelevan ensiavuksi kohoasentoa ja kompressiota. Kylmähoitoakin voi uuden ohjeen mukaan harkita, koska näyttö kylmähoidon haitoista oli vähäistä, lähinnä hiirillä tehtyihin kokeisiin perustuvaa. Eli tavallisen ensiavun antajan näkökulmasta lopulta mikään ei muuttunut. Paitsi muistisääntö, joka on edeltäjäänsä verrattuna niin pitkä ja hankala, että sitä on ihan mahdoton muistaa nilkkakivun jysähtäessä tajuntaan.

Mielestäni PEACE & LOVE -suositus on kyllä siis erittäin hyvä ja siihen kannattaa ehdottomasti tutustua. Se antaa ensiavun lisäksi hyviä ohjeita ensiavun jälkeiseen kivun lievitykseen sekä varhaiseen kuntoutukseen, jotka osaltaan nopeuttavat toipumista. Mutta nyrjähdyksen välittömään ensiapuun se ei siis tuonut mitään uutta.

Venähdyksen ensiapu

Summa summarum, tällaiseen loppupäätelmään olen ensiapukouluttajana päätynyt. Korostan, että tämä on henkilökohtainen yhteenvetoni ja tulkintani eri tahojen antamista suosituksista:

Jos nilkkasi nyrjähtää ja et anna sille mitään ensiapua, se todennäköisesti turpoaa ja paraneminen on hidasta. Jos taas muistat HETI venähdyksen sattuessa edes puristuksen (kompressio), niin sillä pääset jo pitkälle. Kompressio nimittäin mainitaan toistaiseksi kaikissa ensiapusuosituksissa, joihin olen itse tutustunut. Nilkkaa kannattaa puristaa vaikka käsin, jos ei ole mitään apuvälineitä käytettävissä. Vaatteella tai sidetarvikkeilla saa tasaisen puristuksen hieman laajemmalle alueelle.

Kylmä ja kohoasento ovat edelleen myös ihan ok nyrjähdyksen ensiavussa. Ne eivät käsitykseni mukaan aiheuta ensiaputilanteessa haittaa, mutta molemmat lievittävät ainakin kipua ja SAATTAVAT osaltaan auttaa myös turpoamisen ehkäisyssä. Kylmäpussia ei kuitenkaan tule laittaa suoraan iholle, sillä se voi aiheuttaa paleltumavamman.

Annatpa nyt sitten yhden, kahden tai kolmen K:n ensiapua, niin jatka sitä yhtäjaksoisesti noin 20 – 30 min ajan.

Varautuminen venähdysvammojen varalle

Venähdysvammojen ensiapua ajatellen omaan ensiapulaukkuun kannattaa siis varata ainakin hieman vahvempi tukiside sekä kertakäyttöinen kylmäpussi. Kotioloissa tai työpaikalla voi olla myös pakastimessa säilytettävä kylmähaude, jonka voi jäähdyttää ja käyttää uudelleen monia kertoja.

AUTS ensiapupakkaus sisältää mm. nämä välineet ja on hyvä peruspakkaus omaan käyttöön. Urheiluseuroille ja -joukkueille hyvä valinta on AUTS liikuntaryhmän ensiapulaukku, jonka sisältöä voi täydentää tai muokata lajikohtaiset tarpeet huomioiden. Työpaikkojen liikuteltavaksi ensiapupakkaukseksi hyvä valinta on AUTS työpaikan ensiapulaukku tai roiskevesitiivis AUTS ensiapupakki. Nyrjähdykset ovat hyvin tavallisia työtapaturmia niin toimistoissa kuin riskialttiimmillakin aloilla ja hyvä ensiapu voi merkittävästi vähentää sairaslomapäivien tarvetta.

Tilaa ensiapukurssi omalle työpaikallesi tai harrasteporukalle ja pääset harjoittelemaan ensiavun antamista käytännössä.

Milloin lääkäriin?

Ensiaputilanteessa esimerkiksi nilkan nyrjähtäessä ei useinkaan heti voi tietää, onko kyseessä venähdys vai jopa murtuma. Ensiapua kuitenkin annetaan 1-3 K:n ohjeen mukaan, mikäli se ei aiheuta lisääntyvää kipua loukkaantuneelle. 20-30 min kuluttua arvioidaan jatkohoidon tarve. Jos ensiavusta huolimatta

  • vamma-alue turpoaa
  • siihen muodostuu iso mustelma tai
  • raajan / nivelen liikuttaminen ei onnistu normaalisti
  • raajalle ei voi varata painoa

tulee hakeutua lääkärin vastaanotolle. Joskus murtuma saattaa kipeytyä vasta viiveellä, jopa tuntien kuluttua.

Ensiavun antajan tulee aina kunnioittaa kipua. Jos vamma on heti tapaturman jälkeen niin kivulias, että loukkaantunut ei salli siihen koskettavan, tai kipu yltyy ensiapua annettaessa on hyvä pitää mielessä sijoiltaanmenon tai murtuman mahdollisuus. Silloin kaikkea vamma-alueen turhaa liikuttelua ja käsittelyä kannattaa välttää, jotta vamma ei pahene. Tarvittaessa tulee hälyttää ensihoito paikalle numerosta 112.

Teksti: Kaisa Telilä, ensiavun kouluttaja, Auts-Tuote Oy (29.7.2024)

Haku

Ilmoittaudu mukaan