Tapaturmavakuutuskeskus (TVK) julkaisi pari viikkoa sitten ennakkoarvion vuoden 2017 työtapaturmista. Sen mukaan vakuutusyhtiöt korvasivat yhteensä 127 000 palkansaajille tapahtunutta työtapaturmaa. Näistä n. 104 000 tapahtui työpaikoilla ja n. 23 000 kodin ja työpaikan välisellä matkalla. Vammaan johtaneita vahinkoja tapahtui työpaikoilla 5 % ja työmatkoilla 7 % enemmän edelliseen vuoteen verrattuna.
Jos tapaturmat jaettaisiin tasaisesti vuoden jokaiselle päivälle, niin 348 työntekijää joutuisi keskeyttämään työnsä tapaturman vuoksi joka ikinen päivä. Tapaturmat eivät kuitenkaan oikeasti satu näin tasaisesti. Mielenkiintoinen yksityiskohta TVK:n julkaisussa nimittäin oli, että maanantaina 20.2.2017 oli erityisen vilkas tapaturmapäivä. Silloin tapahtui yli 1000 työmatkatapaturmaa johtuen erittäin liukkaasta kelistä. Voidaan kaiketi sanoa, että onneksi tuo liukas päivä osui hiihtolomaviikolle. Jos kaikki lomailijatkin olisivat tuona päivänä olleet töissä, niin luku olisi ollut vieläkin muhkeampi.
Tavoite on, että jokainen pääsisi hengissä töistä kotiin!
Onneksi valtaosa työtapaturmista aiheuttaa vain lieviä vammoja työntekijöille. Vaikka tapaturmien kokonaismäärä kasvoi viime vuonna, niin onneksi kohtalokkaita työtapaturmia sattui ennätyksellisen vähän. TVK:n ennakkotiedon mukaan 14 palkansaajaa kuoli työtapaturman seurauksena vuonna 2017, kun vastaavat luvut kahtena edellisenä vuotena olivat 24 ja 27. Tässäkin on vielä 14 liikaa, eli tehtävää tapaturmien ennaltaehkäisyn saralla on vielä jäljellä. Tavoitteena pitää ehdottomasti olla, että yhdenkään palkansaajan ei tarvitse tehdä työtään henkensä kaupalla!
Työpaikan ensiapuvalmius
Niin lievissä, kuin vakavissakin työtapaturmatilanteissa on äärimmäisen tärkeää, että työpaikalla niihin on varauduttu ennalta. Ensiapukoulutettu henkilökunta osaa aloittaa ensiavun nopeasti ja tehokkaasti. Työpaikan riskeihin nähden oikein mitoitetusta ensiapuvälineistöstä löytyy työkaluja myös niihin tilanteisiin, kun pelkkä laastari ei riitä. Selkeät ohjeistukset hätätilanteessa toimimisesta pelastussuunnitelmassa sekä näkyvillä paikoilla työpaikalla varmistavat sen, että vakavissa tilanteissa myös ammattiapu saadaan nopeasti hälytettyä ja ohjattua tapahtumapaikalle. Hyvä, nopeasti aloitettu ensiapu lyhentää sairauspoissaoloja sekä vakavassa tilanteessa saattaa pelastaa ihmisen hengen! Suuren tapaturmariskin työpaikoilla ensiapuvalmiuteen liittyviä asioita valvotaan ja niihin myös panostetaan. Pienen tapaturmariskin työpaikoilla, kuten toimistoissa, kaupan alalla ja virastoissa voi kuitenkin esimerkiksi liukastuminen johtaa vakavaan ensiaputilanteeseen. Tätä ei olla aina huomioitu varautumisessa.
Omalla työpaikalla järjestetty, ammatillisesti kohdennettu ensiapukoulutus avaa silmiä ja antaa valmiuksia. Jos sinun työpaikallasi on kulunut yli 3 vuotta edellisestä koulutuksesta, nyt on hyvä hetki varata sellainen. Voit ottaa meihin yhteyttä, pieni keskustelu koulutusasiantuntijamme kanssa auttaa oikean ensiapukoulutuksen valinnassa. Tai vaihtoehtoisesti voit täyttää tarjouspyyntölomakkeen verkossa ja otamme yhteyttä sinuun.
Muutaman hengen työllistävissä yrityksissä voi työntekijän ilmoittaa mukaan avoimiin ensiapukoulutuksiimme.
Teksti: Kaisa Telilä, th, ETK, Auts-Tuote Oy